בתקופה האחרונה כולנו חזרנו לבסיס. לדברים הפשוטים שלפעמים לא צריך יותר מהם: לחם טרי, בישול ביתי פשוט וטעים, ספר טוב, חיבוק משפחתי, משחקי קופסא ועוד. האמת שעם החזרה לשגרה אני פתאום מבינה כמה הדברים הפשוטים, הזמינים והקלים הם לפעמים הכי משמחים.
אז ברוח הדברים הפשוטים והמשמחים, החלטתי לחזור לעוגת הגבינה הכי בסיסית שיש, זאת שהיא בין העוגות היחידות שאני זוכרת את המתכון שלה בע״פ, שהכנתי אותה המון פעמים ולרוב אפילו לא בשבועות אלא בשאר ימות השנה. אחת העוגות שאהובות על כל כך הרבה אנשים: עוגת גבינה אפויה קלאסית. אחרי שעשיתי סיבוב כזה גדול והכנתי עוגות גבינה כמעט בכל טעם וצבע אפשרי: עוגת גבינה טארט לימון, עוגת גבינה פאי פקאן, עוגת גבינה ותפוחים, עוגת גבינה בנופי ועוד ועוד, החלטתי שמגיע לכם לטעום את העוגת גבינה הכי בסיסית וטובה שלי.
העוגה הזו היא שילוב של שתי עוגות גבינה: עוגת גבינה אמריקאית ועוגת גבינה ישראלית. עוגת גבינה אמריקאית היא עוגה שנהוג לכנות ״עוגת גבינה ניו יורק״ – עוגת גבינה עשירה, עשויה מגבינות עשירות ושמנות (כראוי לאמריקאיים), ללא הקצפות של ביצים. ואילו העוגת גבינה הישראלית מבוססת על גבינות רזות יותר – 5% או 9% עם הקצפה של ביצים שלמות או של חלבונים. העוגה הבאה משלבת גבינות רזות וגבינות שמנות יותר (עד 30%) ביחס של חצי-חצי. אין בה הקצפה של ביצים, ולמעשה ההכנה שלה לא מורכבת משמעותית יותר מהכנה של כל עוגה בחושה אחרת, בתנאי שמקפידים על כמה דברים בסיסיים.
תבנית
מתחילים בכלל מהתבנית שבה נאפה את העוגה. אני השתמשתי הפעם ברינג בקוטר 20 ס״מ ובגובה 8 ס״מ כי אני אוהבת עוגות צרות וגבוהות, אבל המתכון הזה מתאים גם לתבנית קפיץ או לרינג סטנדרטי בקוטר 24 ס״מ. את התבנית או הרינג מרפדים בנייר אפייה ועוטפים היטב ברדיד אלומיניום. האפייה של העוגה נעשית בתוך אמבט מים ואיטום מוחלטת של התבנית הוא עניין קריטי. אין בעיה לאפות גם בתבנית קפיץ בתנאי שאוטמים אותה היטב. את התבנית העטופה שלנו מניחים בתבנית תנור או כל תבנית אחרת עמוקה יותר.
בסיס
מערבבים בקערה פירורי ביסקוויטים וחמאה מומסת לתערובת לחה ומהדקים בשכבה אחידה לתחתית התבנית, כדאי להעזר בגב כף כדי להחליק היטב את שכבת הבסיס.
מכינים את המלית –
מלית העוגה קלה מאוד להכנה. מערבבים את הגבינות עם הסוכר, מוסיפים תמצית וניל ומעט (כף) מיץ לימון. מוסיפים את הביצים, בכל פעם ביצה אחת בלבד, טורפים היטב עד להטמעה ורק אז מוסיפים ביצה נוספת.
כמה דברים חשובים בנוגע למלית –
רצוי לעבוד עם גבינות בטמפרטורת החדר. בגבינה קרה עשויים להיות גושים קטנטנים שיניבו מלית לא חלקה ולא אחידה. יחס הגבינות הוא של כ – 50% גבינות רזות (עד 9%) ו – 50% גבינות שמנות (עד 30%), אבל אפשר לשחק כאן עם המינונים וגם אם תשתמשו בקצת יותר גבינות שמנות על חשבון הרזות, לא יקרה כלום וכנ״ל הפוך, אבל כדאי לנסות לזכור לשמור על היחס הזה. כמו כן, לא חייבים להצמד רק לגבינות, גם שמנת של פעם 27% תהיה מצוינת.
יש מעט מאוד נותני טעם לבלילת הגבינה אז מומלץ להשתמש בתמצית וניל איכותית ואפילו עדיף במחית וניל.
ללימון בבלילה ישנו תפקיד חשוב. מלבד הטעם הלימון הוא גם חומר מקריש שמסייע להתייצבות של בלילה הגבינה, כך שגם אם אתם לא מעוניינים בעוגת גבינה לימונית, לא כדאי לוותר עליו לחלוטין, וכדאי להשתמש לפחות בכך מיץ לימון אחת.
אני לא אוהבת להוסיף לבלילה קורנפלור או קמח, לטעמי השימוש בסופחי נוזלים האלו בא על חשבון המרקם הסופי של העוגה ולכן אני מוותרת עליהם, המשמעות היא שהעוגה שלי אמנם מגירה מעט נוזלים כשהיא מוכנה, אבל המרקם שלה רך מאוד וממש מתמוסס בפה. אם אתם לא יכולים לשאת מראה של עוגה שדולפים ממנה מעט נוזלים אפשר להוסיף לבלילה 2 כפות קורנפלור מנופה.
את הנוזלים שמצטברים בשולי העוגה יום או יומיים אחרי האפייה אני פשוט סופגת עם נייר מגבת שסופג אותם בקלות, אפילו לא צריך לנגב, אלא רק להניח נייר מגבת מקופל על באחת מפינות הצלחת והוא ״שותה״ את הנוזלים המיותרים.
אמבט מים
יוצקים את המלית האחידה מעל הבסיס ומעבירים לתנור, ממלאים את תבנית התנור המלבנית במים רותחים. סוגרים את דלת התנור ואופים. אם אתם חוששים מאפייה ישירה של העוגה בתוך אמבט מים אתם יכולים במקום אמבט מים להניח תבנית בתחתית התנור ולצקת אליה מים רותחים שיצרו חלל מלא באדים בזמן האפייה. מהניסיון שלי, אפייה ישירה בתוך האמבט מוצלחת יותר, עוזרת לעוגה להאפות בצורה עדינה ומניבה עוגות גבינה רכות ומעודנות יותר אז לא כדאי לוותר עליה.
אפייה
האפייה של העוגה ארוכה יחסית ובחום נמוך: למעלה משעה בחום של 160 מעלות. העוגה מוכנה רק כשהשוליים העליונים שלה יציבים אבל המרכז עדיין נוזלי והיא עדיין רוטטת.
ציפוי
אפשר להשאיר את העוגה כמו שהיא ולעטר אחרי האפייה במה שאוהבים, אבל אפשר להכין לה ציפוי חצי-אפוי של שמנת חמוצה: פשוט טורפים בקערה שמנת חמוצה, סוכר, וניל ומיץ לימון. מוציאים בעדינות את העוגה בתנור ומצפים בשמנת החמוצה. גם אם הציפוי נראה לכם לא אחיד, אל דאגה – מחזירים את העוגה לתנור לעוד 15 דקות נוספות במהלכן הציפוי יתיישר ויחליק.
צינון
הצינון של העוגה נעשה בצורה הדרגתית. תחילה מאפשרים לה לשבת בתנור הכבוי עם דלת פתוחה, אח״כ מעבירים לטמפרטורת החדר ומחכים לצינון מלא ורק לאחריו מעבירים לקירור לכמה שעות טובות, רצוי ללילה שלם ואפשר אפילו יותר. לפניי ההגשה מחלצים מהתבנית ומעבירים לכלי הגשה, אפשר לעטר בתותים טריים, דובדבנים או בכל מה שרוצים ואוהבים.
עוגת גבינה אפויה קלאסית
לתבנית/רינג בקוטר 20 ס״מ גובה 8 ס״מ
או לתבנית 24 ס״מ רגילה
לבסיס –
150 גרם ביסקוויטים טחונים לפירורים (לתבנית 24 כדאי להגדיל את הכמות ל-200 גרם)
50 גרם חמאה מומסת (לתבנית 24 כדאי להגדיל את הכמות ל-70 גרם)
למלית –
2 גביעים (400 גרם) גבינת שמנת 30% בטמפרטורת החדר
1 גביע (200 גרם) שמנת של פעם 27% בטמפרטורת החדר
400 גרם גבינה לבנה 5% או 9% בטמפרטורת החדר
כוס ורבע (250 גרם) סוכר
1 כפית תמצית/מחית וניל
1 כף (15 מ״ל) מיץ לימון סחוט טרי
4 ביצים בגודל L בטמפרטורת החדר
לציפוי –
2 גביעים (400 גרם) שמנת של פעם 27%
1/3 כוס (65 גרם) סוכר
1 כפית תמצית/מחית וניל
1 כפית מיץ לימון סחוט טרי
מכינים את התבנית –
מחממים תנור ל-160 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ועוטפים היטב מבחוץ ברדיד אלומיניום כך שהתבנית תהיה אטומה מבחוץ. מניחים בתבנית עמוקה של התנור או כל תבנית אחרת.
מכינים את הבסיס –
מערבבים את פירורי הביסקוויטים עם החמאה המומסת לתערובת לחה ומהדקים בשכבה אחידה וחלקה לתחתית התבנית, אפשר להעזר בגב כף.
מכינים את מלית הגבינה –
טורפים בקערה גדולה את הגבינות והשמנת של פעם, מוסיפים את הסוכר, תמצית וניל ומיץ לימון וטורפים היטב. מוסיפים את הביצים, בכל פעם ביצה אחת בלבד, טורפים עד להטמעה ורק אז מוסיפים ביצה נוספת. מוזגים בעדינות את הבלילה על הבסיס. מעבירים לתנור החם. ממלאים את התבנית הגדולה במים רותחים עד למחצית מגובה התבנית העגולה. סוגרים את התנור ואופים כ – 65 דקות. העוגה מוכנה כשהיא יציבה בשוליה אבל עדייין נוזלית ורוטטת במרכזה. העוגה נשארת בהירה.
מכינים את הציפוי –
טורפים בקערה את השמנת של פעם עם סוכר, וניל ומיץ לימון לתערובת אחידה וחלקה. כשהעוגה מוכנה, מוציאים אותה בעדינות מהתנור (עם התבנית הגדולה עם המים), מצפים את העוגה בעדינות, רצוי כף אחר כף, מיישרים את פניה ומחזירים ל-20 דקות אפייה נוספות (לתבנית בקוטר 24 יספיקו 10 דקות אפייה נוספות). מכבים את התנור, פותחים מעט את הדלת ומאפשרים לעוגה להתקרר כ-5-10 דקות. מוציאים את העוגה יחד עם תבנית המים לטמפרטורת החדר ומצננים לחלוטין. אם נשארו מים בתבנית הגדולה אפשר לספוג אותם עם נייר מגבת. כשהעוגה קרה מעבירים אותה למקרר ללילה שלם.
לפניי ההגשה מעטרים בתותים שלמים.
לקבוצת הפייסבוק של הבלוג כבר הצטרפתם?
דלית חזות אומר
האפיה בטורבו או חום עליון-חום תחתון?
האפייה בחום עליון ותחתון כשתבנית האפייה ממוקמת במרכז התנור.
נעמה אומר
היי חן 🙂 במידה ואני לא גרה בארץ ואין ברשותי "שמנת של פעם" אוכל להחליף את לגבינת שמנת רגילה 30%?
תודה לך
כן, בודאי
טל אומר
היי אם אני עושה את העוגה ברינג 18 ס״מ כדאי לעשות 3/4 מכמות העוגה?☺️
ואיזה יופי העוגה יצאה לך ממש גבוה ואין בה קמח או קורנפלור 🤗
צריך להפחית 10% מהכמויות כדי שתתאים לתבנית 18. שימי לב שהדפנות צריכות להיות גבוהות יחסית, מינימום 8 ס״מ.
כמו כן, זמן האפייה יהיה ארוך יותר ויכול להגיע אפילו עד שעה וחצי. אחרי 65 דקות של אפייה אין בעייה לפתוח את דלת התנור לזמן קצר מאוד רק כדי לבדוק את החלק העליון של העוגה ולהבין כמה זמן אפייה דרוש לה עוד.
בהצלחה!!
רבקי אומר
חן היקרה!
אני מאד נהנית מהמתכונים שלך ומהאופן בו את מסבירה את התהליכים בצורה כ"כ בהירה ומובנית!! רוב תודות!
האלפחורס שלך הפך להיות עוגיית הבית שלנו!
שאלה-
סיימתי לאפות כרגע את עוגת הגבינה, ואני אמורה מלהגיש אותה כבר אחה"צ, כך שאין לי לילה לקירור.
האם כדאי להכניס אותה למקפיא לאחר צינון מוחלט בטמפרטורת החדר?
תודה רבה רבקי!!
לא ממליצה להקפיא, פשוט שמרי אותה בקירור עד להגשה
נוי שדה אומר
גם אני עושה את העוגה ברינג. מה אני צריכה לעשות כדי שאוכל לחלץ אותה מהתבנית והיא היה יפה ונקייה בצדדים, בלי סימניםשל התבנית או של ההוצאה?. את שמה נייא אפייה בצדדים? מורחת חמאה?
לפניי החילוץ מהרינג אני מעבירה מרית מדורגת או סכין בדופן התבנית וצמוד אליה, ככה העוגה יוצאת באופן חלק וללא סימנים. אין צורך בנייר אפייה או בשימון התבנית.
רבקי אומר
רק מעדכנת שלאחר הצינון הקפאתי לשעתיים והגשתי. היה טעים מאד!! כולם נהנו וביקשו עוד:)
רבקי אומר
רק עכשיו אני רואה את התגובה שלך אודות ההקפאה. באופן כללי את לא ממליצה להקפיא עוגות גבינה?
עוגות גבינה אפויות לא תמיד צולחות היטב הקפאה. עוגות גבינה שלא נאפו אין שום בעיה להקפיא.
אבי ג. אומר
הי חן.
הכנתי את העוגה הזו פעם שניה ושוב יצאה מצוין !!! הפעם הוספתי למתכון כוסית לימונצ'לו וזה הקפיץ את הטעמים של הווניל.
הבעיה: העוגה נגמרת מהר מידי, אבל היא תהיה להיט בחג השבועות.
מאד נהנה מן המתכונים שלך.
תודה רבה! איזה כיף לשמוע ❤️
לירון אומר
היי חן,
אם מכינים את המלית על בסיס בצק פריך, צריך לאפות את הבצק ולאחר מכן להוסיף את המלית ולאפות על 160 מעלות? תודה!
כן – צריך לאפות אותו 10-15 דקות ועד להזהבה קלה בחום של 175 מעלות. להנמיך את טמפרטורת התנור ואז לאפות עם מלית הגבינה בחום של 160 מעלות.
בהצלחה!
אנונימי אומר
יצאה מדהים, כל כך לבנה ויפה
לא להאמין שהיא כזאת פשוטה להכנה
תודה רבה!!!
שיר אומר
היי חן,
כשאני רוצה לחלץ את העוגה מהתבנית לפני ההגשה, איך אני מוציאה את נייר האפייה שמתחת?
אני משמשת במעין מרית גדולה בצורת מטקה (נקראת Cake lifter) שאיתה אני מעבירה את העוגה בלי הנייר לצלחת הגשה.
כנרת אומר
היי חן,
העוגה בתמונה אפית בתבנית 20 או 24?
ב – 20 ס״מ
אורנה אומר
שלום חן,
ראשית תודה על המתכון.
שאלתי היא מהן הכמויות עבור תבנית 26 ?
הי אורנה,
צריך להגדיל את כל הכמויות ב-30%, שימי לב שאת משתמשת בתבנית/רינג גבוהים.
אבנר אומר
שלום – אני מתגורר בחו״ל ואני מעוניין לאפות את עוגת הגבינה הקלאסית עם תותים. מישהי שאלה כבר מה זה ״שמנת של פעם״ וענית שניתן להשתמש בגבינת שמנת רגילה (cream cheese). ראיתי באינטרנט ששמנת של פעם זו שמנת חמוצה (sour cream). האם אני טועה והמצרך החילופי לשמנת של פעם הוא גבינת שמנת?
איילת אומר
הי חן. תודה רבה על המתכון.
האם ניתן לשלב רוטב פירות יער במקום התותים? ואם כן אז עם השמנת חמוצה למעלה או לוותר עליה?
כן, בודאי.
הייתי מוותרת על השמנת החמוצה.
יעל אומר
הי חן, האם אפשר לצפות את העוגה ברוטב פירות יער במקום הציפוי של השמנת החמוצה?
כן, בודאי.
מירב א אומר
האם ניתן לעשות טפטופי מחית תות על העוגה או טפטופים מגנאש שוקולד לבן ותות ?תודהההההה
בודאי
מיכל אומר
עוגה מצויינת! לגמרי תפסה את מקום העוגה המסורתית של שבועות.
כל ההוראות מפורטות והתוצאה מושלמת!
דקלה אומר
היי, תודה רבה על המתכון !
פתחתי את התנור בתום ה 65 דקות והעוגה הייתה כל כך גבוהה שלא היה לי מקום לשים את הציפוי. השתמשתי ברינג של 20 , גובה 8 כמו כתוב במתכון .
לבסוף הנחתי את הציפוי , הרבה נזל מטה אך נשארה שכבה דקה .
האם יש הצעה לפעם הבאה?
מצטערת לשמוע… יכול להיות שהחום של התנור טיפה גבוה או לחילופין משך האפייה מעט ארוך מידי. את יכולה לנסות להבא להנמיך מעט את התנור או לקצר מעט את האפייה.
אוריין אומר
היי,
2 שאלות:
1. אפיתי את העוגה יותר מ65 דקות,האם יש לעוגה מצב שהיא "אפויה מדי" וזה הורס אותה?
2. כמה זמן ניתן לשמור את העוגה במקרר?
השאלה כמה זמן אפית יותר, אם זה כמה דקות בודדות זה לא משמעותי, אבל אפייה ממושכת בהחלט יכולה להרוס את המרקם.
העוגה יכולה להשמר עד שבוע במקרר.
נוי אומר
את מחלצת את העוגה מהתבנית כשהיא חמה או קרה?
קרה, קרה מאוד. כל עוד העוגה חמה/פושרת מומלץ לא לנסות.
איירין אומר
היי מן הכנתי את העוגה ובלמוה שלה היה לי מלא נוזלים מה הסיבה?
אני לא אוהבת להוסיף לבלילה קורנפלור או קמח, לטעמי השימוש בסופחי נוזלים האלו בא על חשבון המרקם הסופי של העוגה ולכן אני מוותרת עליהם, המשמעות היא שהעוגה שלי אמנם מגירה מעט נוזלים כשהיא מוכנה, אבל המרקם שלה רך מאוד וממש מתמוסס בפה. אם אתם לא יכולים לשאת מראה של עוגה שדולפים ממנה מעט נוזלים אפשר להוסיף לבלילה 2 כפות קורנפלור מנופה.
עמית שוורץ אומר
היי
תודה רבה על המתכון!!
אני אופה מחר את העוגה בתבנית 26 רגילה
כמה להוסיף במצרכים?
תודה רבה וחג שמח!
עדי אומר
היי חן, תודה על המתכון המשגע!
העוגה יצאה עם הציפוי מהתנור והציפוי רוטט. האם הלילה במקרר מייצב אותו? אם לא, מתי אדע מתי להוציא מהתנור?
תודה רבה!
כן, הקירור הממושך מייצב את הציפוי ואת העוגה כולה.
אם עקבת אחרי לוח הזמנים במתכון אז הכל בסדר.
רוזאן אומר
היי,
העוגה יצאה סוף, מתכוונת להכין אותה שוב, השאלה איך אני מחלצת את העוגה מהריגנג כשבתחתית יש נייר אפיה??
שמחה לשמוע ❤️
מקררים את העוגה היטב (לפחות לילה בקירור), מעבירים מרית גדולה בין נייר האפייה לבסיס (יש מריות מיוחדות להרמת עוגות), מעבירים לצלחת הגשה ומסירים את הרינג.
אור אומר
היי חן, נראה מדהים! את חושבת שיש יתרון בהקצפה של החלבונים וקיפול במתכון? העוגה תצא אוורירית יותר או גבוהה יותר?
תודה רבה!
עוגת גבינה עם הקצפת חלבונים זו עוגה אחרת שדורשת דיוקים ואופן אפייה אחר.
מקווה שבקרוב אתן מתכון מדויק לעוגה כזאת.
עדי אומר
הי חן, את העוגה הזו אני מכינה בשבועות.
האם לדעתך אפשר לשים מעליה כקישוט דודבני אמרנה?
ושאלה נוספת, אם אגדיל כמויות ב 30% האם כדאי לאפות אותה בתבנית קפיצית רגילה 26 או 28?
תודה
וחג שמח
אישית מאוד אוהבת אמרנה, אבל קחי בחשבון שלא כולם אוהבים, הטעם קצת משתלט…
הכמויות מתאימות גם לתבנית בקוטר 24, אם את מגדילה כמויות קחי בחשבון שזו עוגה גבוהה (8 ס״מ), אז צריך ליצור הגבהה וגם זמן האפייה יהיה ארוך יותר.
אירית אומר
היי, אני רוצה לאפות בתבנית קפיצית של 24. האם יש צורך להגביה את השוליים עם נייר אפייה?
האם את הצינון בחוץ את עושה כשהתבנית עדיין יושבת בתוך התבנית עם המים?
יש מתכונים בהם הצינון הוא בתנור כבוי וסגור ולכן אני רוצה לוודא…
תודה!
אירית אומר
היי חן, אני רוצה לאפות בתבנית קפיצית של 24. האם יש צורך להגביה את השוליים עם נייר אפייה?
האם את הצינון בחוץ את עושה כשהתבנית עדיין יושבת בתוך התבנית עם המים?
יש מתכונים בהם הצינון הוא בתנור כבוי וסגור ולכן אני רוצה לוודא…
תודה!
חיים אומר
אפיתי את העוגה לפי המתכון בתבנית 24 לאחר יום במקרר העוגה לאחר שהוצאתי אותה מהמקרר
העוגה התחילה להגיר נוזלים מדוע?
אביטל אומר
עוגה לא טובה. חסר קורנפלור במתכון.
היא יוצאת נוזלית ולא יציבה בכלל .
בזבוז של חומרי גלם
ליטל אומר
עוגת הגבינה הכי טעימה שהכנתי, והכנתי הרבה!
עשיתי בתבנית 24, שמנת חמוצה מעל, כמו במתכון (עם טיפה יותר סוכר כי אני פחות אוהבת את החמיצות של השמנת) וזילוף קצפת (250 מ"ל, אבקת סוכר, טיפה פודינג וניל). יצא מדהים!!! העוגה עצמה פשוט מושלמת, בטעם ובמרקם. אכלנו אותה אחרי ארבע שעות קירור בלבד והיא היתה נפלאה, ולמחרת עוד יותר. באמת יש הגרה של נוזלים, אבל נייר סופג פתר את זה.
תודה חן, מבחינתי כל המתכונים שלך זה ללכת על בטוח – יש לך את זה בענק!
ליאל אומר
היי, כתבת שהעוגה יוצאת עם נוזלים.. האם אחרי לילה במקרר העוגה מתייצבת וכבר לא יוצאים ממנה נוזלים?
אסתי אומר
שלום לך חן,
איך אפשר להדפיס את המתכון ללא הפרסומות??
תודה
עדן אומר
היי חן
במקום הגבינות שמנת עם האחוזים הגבוהים אפשר לשים גבינת 5 אחוז?
מור אומר
אפשר להוסיף 100 גרם שוקולד לבן מומס לתחתית?
רותי אומר
לשים את הציפוי הקר על העוגה החמה שרק יצאה מהתנור? הציפוי לא נמס ככה?
נכון. הציפוי אכן נמס קצת אבל באפייה קצרה מתמזג עם העוגה והופך לחלק בלתי נפרד ממנה.